A la política sí, però en un món d’homes

Desigualtats

Les dones poden venir a fer política institucional sempre que no ens molestin gaire. Aquesta seria la premissa. Qui pot imaginar-se que en cas que el permís de maternitat i paternitat s’assemblessin una mica més en duració i s’agafessin de forma similar no estarien aquests regulats als plens dels ajuntaments per tal que qui s’hi acollís pogués exercir la delegació del seu vot durant el permís.

A la política municipal si vols ser mare vius amb la càrrega de perdre un vot durant tot el permís de maternitat. L’única solució és renunciar a l’acta de regidora i que corri la llista, sense poder reincorporar-te durant el mateix mandat. No hi ha delegació de vot ni per permisos de maternitat o paternitat, ni per baixes de llarga durada.

 

L’estat va regular que als plens dels parlaments pogués donar-se aquesta possibilitat, fins i tot la participació telemàtica, existint diversos mecanismes segons les necessitats i voluntats personals. Però en la política municipal, aquella que hauria de ser més pròxima a la gent, se segueix discriminant a qualsevol dona que vulgui ser mare, enviant el pes de la responsabilitat de no poder exercir la representació plenària sobre la persona. Un efecte, que voluntari o no, expulsa a les dones amb el pensament de ser mares d’aquests llocs de representació (als ajuntaments i als consells comarcals). Com totes aquestes coses que intenten vendre’ns com casualitats de la vida i que són conseqüències d’haver-hi construït cada peça d’aquest món sobre el patriarcat. No, no ens creiem que si això afectés per igual a homes i dones i se’ls expulsés de la mateixa manera d’aquesta responsabilitat no s’hi hauria posat ja remei.

El més misteriós és que això segueixi produint-se després d’haver-se fet una llei en què s’establien aquestes possibilitats i que això només s’hagi pogut desplegar sobre els plenaris més distants dels i les ciutadanes, el congrés dels diputats, senat o parlament.

Algunes persones segueixen al·legant que la discriminació de gènere no existeix perquè la llei la prohibeix. Obliden així cada un dels efectes secundaris no escrits de la construcció d’aquesta societat.

Potser hi haurà qui diu que això afecta només a unes poques i que cal centrar-nos en els efectes més globals. El desenvolupament de polítiques públiques requereix urgentment de dones, de diferents edats, sense filtrar segons aquelles que potser voldran tenir criatures.

No pensem només en aquelles que vulguin tenir-los expressament en un mandat concret, pensem que quatre anys donen per molt a la vida personal d’algú, poden haver-hi canvis, poden haver embarassos sobrevinguts que ja ens semblin bé, i sense oblidar vivim en una societat que encara qüestiona l’avortament. No podem oblidar-nos que les tasques de cures recauen fonamentalment sobre les dones i que la cura de persones grans dependents és també una necessitat que cal cobrir a les famílies i que pot ser sobrevinguda, una causa que allarga encara més en els anys la disponibilitat de les dones a ser representants polítiques, i aquesta no es preveu ni remotament. No permetre la delegació del vot en determinats casos expulsa un sector important de població d’assumir aquestes responsabilitats i per tant també de la possibilitat d’estar desplegant polítiques.

 

Acceptar dones en política mentre es comportin raonablement com homes és l’estafa de la igualtat cosmètica que no vol entrar a valorar els efectes secundaris que genera.

Ho diem avui, el 8 de març i els dies que calgui. Ni volem substituir les nostres companyes perquè ara siguin – a més a més- mares ni volem conformar-nos.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s